Αναγνώστες

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

 Μηχανές εσωτερικής καύσεως (Μ.Ε.Κ.),  μηχανές εξωτερικής καύσεως και ατμομηχανές. 
Εσωτερικής καύσης ονομάζονται οι μηχανές που ως μέσο για την παραγωγή έργου (εργαζόμενο μέσο) χρησιμοποιούν τον αέρα και κατά κάποιο τρόπο το ίδιο το καύσιμο, δηλαδή καυσαέρια π.χ εμβολοφόρος κινητήρας αυτοκινήτου, αεροστρόβιλος αεροπλάνου.
 Εξωτερικής καύσης ονομάζονται οι μηχανές όπου η καύση δεν λαμβάνει μέρος στο χώρο παραγωγής έργου, αλλά έξω από αυτόν και στις οποίες το μέσο παραγωγής έργου δεν είναι το καυσαέριο, αλλά κάποιο άλλο στοιχείο όπως π.χ. νερό. Σε αυτήν την κατηγορία, ανήκουν οι ατμοστρόβιλοι, οι ατμομηχανές. Ανάλογα με τον τρόπο μετατροπής της θερμικής ενέργειας σε μηχανικό έργο, οι θερμικές μηχανές διακρίνονται σε εμβολοφόρους ή παλινδρομικές (ισχύουν τόσο για τις μηχανές εσωτερικής όσο και για τις εξωτερικής καύσεως) και σε περιστροφικές ή στροβίλους (στις μηχανές εσωτερικής καύσης ονομάζονται αεριοστρόβιλοι και στις εξωτερικής καύσεως ατμοστρόβιλοι ). Ειδικότερα, όμως στις εμβολοφόρους - παλινδρομικές μηχανές εσωτερικής καύσης, η έναυση στον κύλινδρο μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τη βοήθεια εξωτερικού μέσου (π.χ. σπινθήρα), είτε αυτόματα, λόγω μεγάλης θέρμανσης του καυσίμου. Έτσι, στην πρώτη περίπτωση υπάγονται οι "κινητήρες Όττο", που διακρίνονται σε αεριομηχανές και σε βενζινομηχανές, και στη δεύτερη οι μηχανές Ντίζελ, ή πετρελαιομηχανές.
 Ατμολέβητας : Λέβητας ή ατμολέβητας, ονομάζεται ένα κλειστό δοχείο, που χρησιμεύει, για την παραγωγή υδρατμού. Για να παραχθεί ο υδρατμός απαιτούνται, oι εξής λειτουργίες: α) η καύση του καύσιμου και η σύγχρονη παραγωγή θερμότητας, Β) η μετάδοση της θερμότητας από τα καυσαέρια (προϊόντα της καύσης) στο νερό που είναι στην περίπτωση αυτή, η εργαζόμενη ουσία, και γ) η ατμοποίηση του νερού, δηλαδή η παραγωγή του υδρατμού. Ένας λέβητας αποτελείται από: Την εστία, δηλαδή το χώρο μέσα στον οποίο καίγεται το καύσιμο και παράγεται η θερμική ενέργεια, Το φλογοθάλαμο μέσα στον οποίο συμπληρώνεται η καύση των αερίων, που δεν κάηκαν τελείως στην εστία, Τους αεριαυλούς ή φλογαυλούς, (πρόκειται για σωλήνες), μέσα από τους οποίους περνάνε τα καυσαέρια, πριν κατευθυνθούν προς την καπνοδόχο. Η συνολική επιφάνεια των αυλών του λέβητα αποτελεί την επιφάνεια, μέσω της οποίας η θερμική ενέργεια μεταδίδεται από τα καυσαέρια στο νερό για να ατμοποιηθεί. Σε άλλους τύπους λεβήτων, αντί των καυσαερίων, περνάει το νερό μέσα από τους αυλούς. Οι αυλοί αυτοί ονομάζονται υδραυλοί. 











Επίσκεψη στο Νόησις

Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου επισκέφτηκαν στο ΝΟΗΣΙΣ (Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας) την έκθεση «Νίκολα Τέσλα: Ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον».

Εκεί τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν έναν ξεχωριστό άνθρωπο και επιστήμονα, τόσο για το επιστημονικό και τεχνολογικό του έργο όσο και για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε. Μία πρώτη επαφή με τη ζωή και το έργο τού Νίκολα Τέσλα είχαν τα παιδιά την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, όταν στο αμφιθέατρο του Σχολείου παρακολούθησαν ένα ντοκιμαντέρ για τον Σέρβο επιστήμονα. Η έκθεση στο ΝΟΗΣΙΣ περιλάμβανε συνδυασμό εκθεμάτων, από μοντέλα σε κλίμακα και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεών του, μέχρι οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε video room.

Μετά την επίσκεψη στην έκθεση, οι μαθητές παρακολούθησαν στο Κοσμοθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ την τρισδιάστατη προβολή «Dream Big – Τα θαύματα της Μηχανικής». Η ταινία αναδεικνύει την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκεται πίσω από τα μικρά και μεγάλα θαύματα των τεχνολογικών επιτευγμάτων και αποκαλύπτει τη δημιουργικότητα και τα ανθρωπιστικά αισθήματα που ωθούν τους μηχανικούς να δημιουργούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους συνανθρώπους τους.

Τους μαθητές συνόδευσαν η υποδιευθύντρια Μ. Φ. και οι καθηγητές Ν. Γ., Λ. Γ. και Β. Τ.

Hλεκτρικά αυτοκίνητα

Το ηλεκτρικό όχηµα σήµερα: Με το ενδιαφέρον για τη χρήση των ηλεκτροκίνητων οχηµάτων να εντείνεται από τις κυβερνήσεις διαφόρων κρατών όλο και περισσότερες βιοµηχανίες οχηµάτων παρουσιάζουν τα µοντέλα τους µετά τη δεκαετία του 1980.Επισταµένες µελέτες που παρουσιάστηκαν τη δεκαετία του 1990, δείχνουν µεγάλα ποσοστά ατµοσφαιρικής µόλυνσης εξ’ αιτίας της χρήσης συµβατικών οχηµάτων. Για την αντιµετώπιση του βασικού αυτού προβλήµατος ξεκίνησαν προσπάθειες µε θέσπιση µέτρων τόσο σε εθνικά επίπεδα όσο και σε διεθνή. Το σύστημα κίνησης ενός σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου αποτελείται από τον κινητήρα, το μετατροπέα ισχύος (ελεγκτή), την πηγή ενέργειας (μπαταρία) και το σύστημα μετάδοσης της κίνησης